Rejeunger…hvordan fungerer reproduktion i praksis.
Kønsbestemmelse
For at der kan komme små rejeunger, så kræver det selvfølgelig, at man har både han og hunkøn i akvariet. På visse rejearter som Neocaridina Heteropoda er det forholdsvis tydeligt at se forskel på kønsmodne rejer, idet hunnerne ofte er noget større og meget mere farverige end hannerne. Tillige kan man tydeligt se ”ægsadlen” i nakken, hvor hunnerne danner æg. Hannerne er generelt meget mere slanke i kropsbygningen.
Hos andre rejer, som f.eks. fra Sulewesi området og enkelte Caridina arter, kan det være mere vanskeligt at se kønsforskel hos ung-rejerne med det samme. Hos caridinaarterne bliver hunnerne ofte større end hannerne og har en mere tydelig bug til opbevaring af de befrugtede æg. Her er et billede af en Golden Snow Shite, hvor man kan se, at der er dannet æg i nakken.
Parring
Parringen foregår typisk meget kort tid efter, at en hunreje har skiftet skal. I forbindelse med skiftningen af skallen udsendes der så vidt man ved en eller anden form for duft eller kemisk signal, som gør hanrejerne helt tosset. De begynder at svømme rundt i akvariet og er klar til at parre sig med hunnerne.
Rent konkret ”overfalder” hannerne ofte hunnerne på ryggen for derefter at vende dem rundt, så de kan deponere sin sæd i hunnerne. Her er indsat en lille super fed videofilm fra Youtube, hvor man ser en Taiwan Bee Blue Bolt hun skifte skal og straks blive overfaldet af hannen. Selve akten tager som regel kun ganske få sekunder.
http://www.youtube.com/watch?v=ldIDM7iUzrc&feature=player_embedded
Efter parringen vil hannen stadig være ”påvirket” og svømme rundt og jagte andre rejer, mens hunnen ofte vil fortrække til et mere fredeligt gemmested. Her vil hun i løbet af et døgns tid lade sine udviklede æg passere fra ”ægsadlen” til ”hængebugen”, hvor æggene i denne proces bliver befrugtet af den opbevarede sæd fra hannen.
Drægtighedsperiode
Hunnen bærer på æggene i ca. 3-5 uger afhængig af temperatur og rejeart. Hunnen vil løbende sørge for at holde æggene rene. Hos førstegangsbærende hunner er det ikke uanmindeligt, at antallet af æg er lidt mindre end ved fuldvoksne hunner ligesom det også kan ske, at hun taber/frastøder æggene første gang. Specielt, hvis der er dårlige vandværdier eller for meget stress med jagtende hanner. Æggene vil langsomt skifte farve og i løbet af et par uger vil de første små øjne dukke op. Et tegn på, at æggene er ved at udvikle sig til små babyrejer. De færdigudviklede unger frigives ofte i planter, moos og typisk om natten, hvor der er ro og fred i akvariet.
Ovenstående proces er anderledes for rejer som f.eks. Amano eller andre rejearter, der kræver saltvand for at æggene kan udvikle sig til larver/rejeunger. Se derfor altid i en artsbeskrivelse om opdræt af rejen er som ovenstående eller kræver andre forhold for at æggene vil knækkes og udvikle sig til rejeunger.