Co2 begynder info

Diffuser, Dosering, Gær, In-line, Reaktor, Regulator
Kimbramsen
Rejeyngel
Rejeyngel
Posts: 16
Joined: 24 Dec 2016, 10:01
Lokation.: Fyn. Langeskov

Co2 begynder info

Post by Kimbramsen »

Jeg går med en aqua scaper i maven, men mangler basal viden, som andre sikkert også gør. Så hvis folk vil byde ind med priser på kørsel af co2 akvarier, eventuelle forskelle på co2 i store og små akvarier. Plantetyper til forskellige niveauer af co2. Er aktivt bundlag et must osv.User avatar
Aquahorti
Rejefreak
Rejefreak
Posts: 484
Joined: 10 Aug 2016, 20:55
Lokation.: Hammel

Re: Co2 begynder info

Post by Aquahorti »

Velkommen til Rejeforum.dk.

Jeg vil starte med at anbefale dig at læse om de enkelte planter på producenternes hjemmesider (f.eks. http://tropica.com/da/), for man kan sagtens lave aquascaping uden at bruge CO2.

Prisen på et CO2 system afhænger meget af hvad man vil have. Der er folk der har systemer der næsten er gratis at lave, og ikke koster mere end prisen på gær og sukker og holde kørende. Der fra går prisen op til rigtigt meget i anskaffelse (Man kan købe start sæt med CO2 på gasform til et hunderede kroner (Tropica System 60)). Det dyreste system jeg har prøvet ligger på ca. 5000 kr (multi akvarie system), men det er langt fra det dyreste man kan sætte sammen. JBLs ProFlora U403 koster over 4000 kr bare i anskaffelse, og køber man det, vil jeg anbefale udskiftning af nogle af delene i det (Er ikke overbevist af deres diffuser system).

Bruger man de små nano systemer bliver det hurtigt dyrt i indkøb af CO2, og jeg vil derfor anbefale folk som går op i tilsætning af CO2 at bruge lidt mere på indkøb af regulator og flasker. Jeg vil her gerne gøre lidt reklame for min lokale CO2 pusher, SR-Trade (Søren er hobby ølbrygger, men sælger efter eget udsagn mere CO2 til akvariebrug), som sælger en flaske med 2 kg CO2 for 495 kr.
Hvis man sammenligner med prisen pr kg CO2 ved køb af f.eks Tropicas System Nano flasker eller ADAs små flasker, ligger de små flaske med en pris på mellem 1000 kr/kg og 1100 kr/kg (jeg har her brugt de laveste priser jeg har kendskab til). Det samme gør sig gældende for andre producenter.

Min anbefaling vil være enten at lave et DIY setup, eller bruge lidt flere penge på at få et godt system med CO2 under tryk. Der er masser af hjemmesider som sælger mere eller mindre hjemmestrikkede systemer som man har mulighed for at konfigurere efter forgodtbefindende og pengepung.

Jeg vil her på falderebet henlede opmærksomheden på min egen anmeldelse af Tropicas System Nano: viewtopic.php?f=27&t=2104User avatar
Aquahorti
Rejefreak
Rejefreak
Posts: 484
Joined: 10 Aug 2016, 20:55
Lokation.: Hammel

Re: Co2 begynder info

Post by Aquahorti »

Jeg mangler et CO2 produkt og det er flydende CO2.

Vi har testet EasyCarbo, og er ikke imponerede. Der er folk der sværger til flydende CO2 og vi tænkte derfor at vi hellere måtte teste det. Resultaterne har ikke været overvældende og jeg vil derfor ikke kunne anbefale det (det kan godt være fejl 40) ud fra vores erfaringer.

De teste jeg har lavet er ikke nødvendigvis dækkende for alle de forskellige måder man kan tilsætte produkterne, ej heller kombinationer af forskellige produkter, men jeg har brugt 7 mdr på at lave en masse forskellige teste med mange forskellige ting i akvariehobbyen og tror jeg tager en lang pause fra alle mine tests, hvor jeg vil hellige mig aquascaping.

Jeg vil gerne videregive mine erfaringer, men som man så ofte ser i vores hobby så er det ikke sikkert det der virker for en person virker for en anden person :? .kok68
Rejebegynder
Rejebegynder
Posts: 56
Joined: 07 May 2018, 21:56
Lokation.: Aulum vestjylland

Re: Co2 begynder info

Post by kok68 »

Jeg har noget weeping mos der går mere og mere ud i mine rejeakvarier. Har tænkt på easylife flydende carbo, en nem måde at tilsætte CO2 til akvarierne. Men er i tvivl om et par ting,

Kan rejerne tåle flydende carbo?
Virker det på mit mos? Eller skal der CO2 i gasform før der kommer en effekt?

Mvh KennethUser avatar
Aquahorti
Rejefreak
Rejefreak
Posts: 484
Joined: 10 Aug 2016, 20:55
Lokation.: Hammel

Re: Co2 begynder info

Post by Aquahorti »

Jeg kan kun sige at EasyCarbo ikke slår rejerne ihjel ved normalt brug, men jeg er ikke sikker på hvordan det påvirker deres reproduktion.
Vi så ikke rejer med æg i det ene af akvarierne hvor vi testede det medens de ynglede relativt villigt i de andre to akvarier. Det virkede som om vi fik mere yngel efter vi stoppede, men det var langt fra et kontrolleret forsøg og der var reelt for mange parametere der varierede/manglede konsistens til at man rigtigt kan drage nogen klippefaste slutninger.

Når det så er sagt vil jeg anbefale et system med CO2 under tryk, også fordi det er nemt at automatisere og bruge på mange akvarier ( Vi har lige sat et CO2 anlæg op til 17 akvarier, med mulighed for at udvide det til 25).kok68
Rejebegynder
Rejebegynder
Posts: 56
Joined: 07 May 2018, 21:56
Lokation.: Aulum vestjylland

Re: Co2 begynder info

Post by kok68 »

Det lyder dyrt med sådan et CO2 anlæg.
Og Tak :-) jeg nøjes med tropica specialised gødning og se om det hjælper på mit mos. Har 3 små 25 liters akvarier med rejer. En del voksne er døde i varmen, men lige fået unger i alle 3, så vil ikke risikere noget med rejernes fertilitet.

PS. Der ligger vist meget lidt ordentligt forskning med rejer i akvarier, så lytter meget til andres erfaringer.... og drager mine egne konklusioner :DUser avatar
Aquahorti
Rejefreak
Rejefreak
Posts: 484
Joined: 10 Aug 2016, 20:55
Lokation.: Hammel

Re: Co2 begynder info

Post by Aquahorti »

Nu er jeg ikke hjemme men jeg har en god samling af forskningsartikler om rejer og deres reaktioner på forskellige forhold liggende på tablet og firma computer. Hvad er det du søger? for jeg kan måske hjælpe.

Hvis man ved hvad man skal bruge som søge termer kan man forholdsvist nemt finde en del artikler om både Caridina og Neocaridina, problemet er så at afgøre relevansen af forskningen og validiteten. Jeg har brugt dage på at verificere at resultaterne i en artikel holder vand ved at krydsreferere med andre artikler hvor forskningen er lavet af andre forskere der ikke er i samme gruppe som forfatterene af den første artikel. Nu kan jeg godt lide at pløje mig igennem en masse videnskabelige artikler, så det gør mig ikke noget at bruge dagevis på en enkelt problemstilling.

Med hensyn til hvorvidt CO2 er dyrt, så kan jeg fortælle at vi bruger ca 300 dkk om året på CO2 til 10 akvarier, EasyCarbo bliver lynhurtigt meget mere bekosteligt, for der er ingen der siger at man skal købe det dyreste udstyr. Det system jeg omtalte i min forrige post koster totalt (ex CO2 flasken) 1300 dkk fordelt på 17 akvarier. Til sammenligning har jeg et fuldt ADA CO2setup til et akvarie som koster små 6500 dkk (nu er jeg ADA forhandler så det har ikke kostet mig så meget). De gør det samme, men ser bestemt meget forskellige ud. Jeg ville aldrig bruge ADA til et multi akvarie setup, dertil er det for dyrt og det kommer æstetisk ikke til sin ret.

Jeg tillader mig at lave en liste til et billigt CO2 system til 4 akvarier (CO2 regulatorens solonoide kan jeg ikke udtale mig om, da jeg aldrig har brugt den, men selve regulator delen er næsten sammenlignelig med ADAs Speed regulator (http://www.adana.co.jp/jp/contents/prod ... ail05.html):


http://aqua-labs.com/shop/view-all/co2- ... eniod.html
http://www.hinterfeld.com/aquarium-co2- ... rrencyId=4
http://www.hinterfeld.com/aquarium-soft ... -air-pump/
http://www.hinterfeld.com/co2-flat-aqua ... ank-x2pcs/
http://www.hinterfeld.com/resun-one-way ... -air-pump/
http://www.hinterfeld.com/4mm-2-3-4-5-w ... rol-valve/kok68
Rejebegynder
Rejebegynder
Posts: 56
Joined: 07 May 2018, 21:56
Lokation.: Aulum vestjylland

Re: Co2 begynder info

Post by kok68 »

Hold da op, tak. hvis jeg en dag når dertil at jeg vil prøve med co2, så henvender jeg mig til dig :)

Nu er jeg mest vant til klinisk ernæringsforskning, hvor der er et par rigtig gode databaser at søge i, og mener at google er en meget dårlig søgemaskine, da den ikke frasortere alt crap. det skal man selv gøre. Har set et par tyske magasiner med rejer, men forstår ikke et ord tysk, kun dansk og engelsk :-)så savnede en database med forsøg med akvarier/planter/rejer mm. men det er vist googlesøgninger.

har fundet en blog der hedder gotfred.com det ser ud som om at han ved lidt om det han skriver med vandværdierne

men summa summarum, grunden til at jeg begyndte at bruge flydende carbo, er at jeg fik en masse weepingmos til mine rejeakvarier gratis i en FB gruppe. og efter en måned begyndte det at gå ud, og efter endnu en måned med den grønne gødning fra tropica i 2 af mine akvarier og flydende carbo i det ene, samt den brune gødning fra tropica i mine to andre også her flydende carbo i det ene. er jeg blevet enig med mig selv om at smide resten af weeping mos over i selskabs akvariet med fisk og rejemix, og så bruge resten af den grønne gødning og kul derover.

Så vil jeg købe noget "taiwan mos" til rejeakvarierne, som er en easy mos fra tropica.
så skal jeg ikke bruge gødning eller flydende kul ved mine rejer fremover.User avatar
Aquahorti
Rejefreak
Rejefreak
Posts: 484
Joined: 10 Aug 2016, 20:55
Lokation.: Hammel

Re: Co2 begynder info

Post by Aquahorti »

Det er nu ikke så vanskeligt med CO2, men jeg har ikke noget imod at hjælpe lidt hvis der er noget du er usikker på. Nå det er sagt er der mange andre her inde der bruger CO2 som også kan hjælpe dig.

Under alle omstændigheder så har du ikke brug for CO2 til Weeping moss, det gror fint uden ekstra tilsætning af CO2. Jeg har et par billeder af et akvarie vi bruger til at opformerer dafnier i, det eneste der bliver tilsat der er luft gennem en gammel luftsten, og mad til dafnier og de rejer der også er i akvariet:
Weeping moss in Daphnia aquarium
Weeping moss in Daphnia aquarium
IMG_0287.JPG (2.11 MiB) Viewed 3613 times
Flame moss in Daphnia aquarium
Flame moss in Daphnia aquarium
IMG_0288.JPG (1.89 MiB) Viewed 3613 times
Moss and Air stone in Daphnia aquarium
Moss and Air stone in Daphnia aquarium
IMG_0289.JPG (2.13 MiB) Viewed 3613 times
Som du kan se klare mossen sig fint. Jeg har ikke målt CO2 niveauet i akvariet, men teoretisk er det lidt højere en hvis vi ikke havde luftstenen i akvariet.kok68
Rejebegynder
Rejebegynder
Posts: 56
Joined: 07 May 2018, 21:56
Lokation.: Aulum vestjylland

Re: Co2 begynder info

Post by kok68 »

Hold da op det vokser fint dit. Underligt mit går ud. Det begyndte da jeg smed en tetra algestop depot i, en måned efter jeg startede akvariet op. Men den tog jeg op igen for et par uger siden og det går stadig ud. På tropica skriver de ekstra CO2.

Så har tilsat den brune gødning fra tropica i 2 af mine rejeakvarier, heraf flydende carbo i det ene, for at se om der eer en forskel. Og så den grønne gødning fra tropica i det 3 rejeakvarier. Men det går stadig ud???

Bruger 50/50 regnvand/hanevand ved vandskift, men det bør ikke have noget at sige for weepingmos mig bekendt.
Har lysmængde noget at sige? Har led lys over 6000K i 6,5 time om dagen. Satte det ned fra 7,5 time pga algetilvækst for 1 måned sidenPost Reply